Spring naar content

Carla Kogelman exposeert bij de Fotoacademie

Carla Kogelman (1961, Raalte) is ruim 25 jaar werkzaam geweest in de theaterwereld en studeert eind 2011 af aan de Fotoacademie met als specialisatie reportage, documentair en portret.

Ze houdt van langlopende projecten. Het geeft verdieping aan de verhalen die ze zoekt, vindt en wil vertellen. Wederzijds vertrouwen levert intieme beelden op.
De portretten zijn een illustratie van het dagelijkse leven en verbeelden opgroeien, emotie en hoe mensen in het leven staan. Ze tonen vaak een bepaalde veerkracht.
Ze hecht veel waarde aan spel, creativiteit en fantasie. Ze gebruikt weinig kleur. Het ontbreken van kleur in een foto maakt dat ze zich vaak nog meer focust op de inhoud. Ze is een storyteller, een verhalenverteller.

Ze heeft inmiddels een groot prijswinnend oeuvre opgebouwd. Sinds 2012 heeft ze o.a. twee keer een 1e prijs bij de World Press Photo gewonnen (2014 en 2018) en tien verschillende prijzen bij de Zilveren Camera. 

Naast haar fascinatie voor backstage verhalen bij theater, kunst, cultuur en sport, richt ze haar lens vooral op gewone mensen. Als documentair en portretfotograaf is ze op zoek naar hun verhalen en hun identiteiten. Ze vindt het waardevol om mensen te ontmoeten, dichtbij te kunnen komen, liefst gedurende langere tijd
zodat er een band ontstaat. Naast commerciële opdrachten maakt ze veel vrij werk. Voor dit vrije werk zoekt ze partners: magazines, kranten, exposities, tentoonstellingscatalogi en fotoboeken.

In deze expositie bij de Fotoacademie laat ze (met dank aan het Stadsmuseum Harderwijk) werk zien dat komt uit onderstaande series:

Ich bin Waldviertel (2012 – heden)
Documentaire over het opgroeien van Hannah en Alena, twee zusjes op het Oostenrijkse platteland. 

Because of pink (2015 – heden)
Documentaire over de Utrechtse twee-eïge drieling Soesja, Tex & Morris en hun oudere broer Roef. Op zoek naar hun eigen identiteit. 

Jolodibo, la terre de mon père (2016 – heden)
Documentaire over de zusjes Josline en Loïs die verhuizen van IJburg naar Kameroen, naar Benin, en weer terug naar IJburg.