Spring naar content

Lezing Lotte Brongeest en Geert Broertjes

Woensdag 31 mei 19.00 – 21.00 uur

Wij nodigen je graag uit voor een lezing op woensdagavond 31 mei 2023. Tijdens deze avond zullen alumna en studieadviseur Lotte Bronsgeest & alumnus Geert Broertjes meer vertellen over hun project ‘Outside room 8’.

“Toen de Nederlandse fotograaf Geert Broertjes in maart 2019 te horen kreeg dat hij kanker had vroeg zijn collega fotograaf LotteBronsgeest of ze een portret van hem mocht maken, “puur, zonder de aanwezigheid van giftige medicijnen in zijn lichaam”. Dat werd het begin van dit project waarvoor Lotte en Geert analoge fotografie kozen om de ervaringen van een patiënt in beeld te brengen .
De drie meest voorkomende kankerbehandelingen werden gevisualiseerd naar beeld: chemotherapie, radiotherapie en chirurgie. Ze onderwierpen filmrollen en negatieven aan dezelfde behandeling als het lichaam van een kankerpatiënt. Na de chemobehandeling werd de urine van Geert gebruikt om filmrollen in te laten weken. In het ziekenhuis werd 4 x 5 inch film bestraald. Verbrande negatieven zijn stand-ins geworden voor chirurgische ingrepen. Outside Room 8 gaat over de harde realiteit waarin kwetsbaarheid en kracht de hoofdrol spelen en waarin hoop de enige constante factor is”

Tijdens deze avond krijg je aan de hand van beelden en verhalen meer te weten over het maakproces, het ontstaan van een boek en over het willen doorbreken van een taboe.

We sluiten af met een drankje en je hebt de mogelijkheid een gesigneerde versie van het boek te kopen.

Toegang gratis. Je kunt je hier aanmelden.

After the chemo, Geert’s urine was used to soak the film rolls. 4×5 Inch film was irradiated at Amsterdam’s AMC hospital. The size of the illuminated square in the middle of the film represents Geert’s tumor of that same size.