Spring naar content

Blijvend Ontwikkelen

Waar sta ik / waar sta ik voor?

Loop je als afgestudeerd beeldmaker rond met een idee voor een nieuw project en zoek je de slagkracht van een groep om dit project samen te presenteren aan de buitenwereld?
En wil je (verder) bouwen aan een netwerk en jouw CV?
Dan is dit postacademisch programma zeker iets voor jou!

 

Verspreid over een jaar biedt de Fotoacademie je de gelegenheid om in een kleine groep en met een selectie van inhoudelijke begeleiders (coach, schrijver, curator) naar een groepstentoonstelling toe te werken.
Je werkt aan een eigen project, maar anders dan in een afstudeerjaar, leer je, in de vorm van een collectief, hoe je als maker inhoudelijk aansluiting vindt bij andermans werk en hoe dit zich vervolgens vertaalt naar een tentoonstelling.
Dit project zorgt ervoor dat jouw werk wordt gezien door vooraanstaande art directors, galeriehouders en beeldredacteuren, essentieel voor het uitbouwen van jouw netwerk.

Je komt met een kleine groep studenten om de week bijeen om onder begeleiding van een of twee experts* ideeën verder uit te werken, de voortgang van jouw serie of project te bespreken en nieuwe invalshoeken te onderzoeken binnen de context van een groepstentoonstelling.

*bij de meeste bijeenkomsten is er, naast de vaste docent, een tweede expert (curator, schrijver, gastspreker) ter inspiratie en begeleiding.

 

Fase 1: uitwerken nieuw project   [waar sta ik / waar sta ik voor]

In de eerste fase van dit programma verdiep je jezelf binnen jouw eigen concept en narratief, om van daaruit nieuw werk te maken en te bespreken met de groep. Vanuit een praktische methode, geïnspireerd op Dasarts-feedback, leer je zowel te reflecteren op jouw eigen ontwikkelvraag als om de ander open en constructief te bevragen. Daardoor maak je de fundering van jouw project sterker en kun je het ook omzetten in een gedegen tekst. Je maakt daarnaast een begin met het (verder) bouwen aan een professioneel netwerk.

In deze fase

  • Bouw je verder aan jouw netwerk via de drietrapsraket ‘maken-reflecteren-exposeren’.
  • Verdiep je je verder binnen jouw eigen concept en narratief.
  • Leer je hoe je als maker inhoudelijke aansluiting vindt bij elkaars werk en hoe je vanuit dit vertrekpunt een sterke beeldselectie maakt.

 

Fase 2: realisatie groepstentoonstelling   [het pad naar buiten]

In deze fase ga je met elkaar op zoek naar wat jullie als beeldmakers samenbindt: wie zijn we als groep en wat is de toegevoegde waarde van dit collectief? Op basis van die inzichten onderzoeken jullie wat de mogelijkheden zijn richting een groepstentoonstelling. Jullie pitchen een opzet van de tentoonstelling aan een curator – om vervolgens dit samen verder uit te werken naar de realisatie en organisatie van een professionele tentoonstelling op een passende locatie.

In deze fase

  • Positioneer je jouw nieuwe project en de groepstentoonstelling.
  • Doe je ervaring op in het samenwerken met een curator.
  • Realiseer je een groepstentoonstelling voor de buitenwereld.

 

Bij dit programma is inbegrepen:

  • groepsbijeenkomsten (verdeeld over 2 fases: 16 dagdelen van 2,5 uur en 2 extra bijeenkomsten t.b.v. de expositie).
  • gastdocenten met elk een eigen expertise.
  • coaching vouchers* (8 x 30 minuten).

* vouchers kunnen ingewisseld worden voor individuele coaching bij aan de Fotoacademie verbonden docenten of mentoren.

Zelfstudie

Aangezien je zelf een nieuw project gaat uitwerken, is de tijd die je hieraan gaat besteden daar sterk van afhankelijk. De gemiddelde studielast is geschat op gemiddeld 16 uur per week (inclusief les en voorbereiding).

Studiekosten

De kosten voor Blijvend Ontwikkelen bedragen € 3.200,- verdeeld over 8 maandelijkse termijnen van elk € 400,-. Een aangepaste regeling is in overleg mogelijk. Bij betaling ineens krijg je korting en betaal je € 3.050,-. Hoe je wilt betalen kun je aangeven bij aanmelding.

De termijnbedragen zullen rond de eerste van de maand worden geïncasseerd.

Extra kosten

Deelnemers dienen de essaybundel ‘Scherpstellen’, Mondriaan Fonds, juni 2023, ISBN: 978-90-76936-56-7 aan te schaffen.

Daarnaast zijn er kosten voor museumbezoek, materiaal, printen van foto’s, kleine publicatie/hand-out en de groepstentoonstelling.

Financiële ondersteuning

We willen je graag attent maken op het initiatief van Platform ACCT: het Werktuig PPO (Permanente Professionele Ontwikkeling). PPO financiert ontwikkelplannen zoals bijvoorbeeld educatie voor professionals die werkzaam zijn in de creatieve en culturele sector, in dienstverband of als zzp-er.

Vervolgmogelijkheden

Na het afronden van het programma kun je doorstromen naar een van de andere postacademische programma’s zoals bijvoorbeeld het expert programma van Evelien Kunst. Ook kun je een keuze maken uit ons aanbod aan workshops of dit programma nog eens volgen.

Inschrijven

Wil je starten met Blijvend Ontwikkelen? Je kunt je hier inschrijven.

Naar aanleiding van je inschrijving nemen we contact met je op over de toelating.

OpleidingsvariantLesdagTijdstippenStartdatum
middagdonderdag13.30 - 16.0007/03/2024
middag donderdag 13.30 - 16.00 07/03/2024