Spring naar content

Matt de Groot

Matt de Groot studeerde Fotografie aan de Fotoacademie en Schone Kunsten aan de Gerrit Rietveld Academie. Geboren in Amsterdam en opgegroeid in Israël, waar conflicten en tegenstrijdigheden in de breedste zin van het woord bestaan. Conflicten op fysiek en mentaal niveau vormen de inspiratie waarop zijn beelden worden gemaakt.

Wrijving is een basisingrediënt dat nodig is voor verandering.

Toen hij terugkeerde en in Amsterdam ging woonde was er voldoende afstand om na te denken over zijn verzamelde ervaringen.
Zijn afbeeldingen zijn gemaakt van meerlaagse inktoverdrachten waarbij de fysieke interactie in het creatieproces een vitale rol speelt bij de uitkomst van de afbeelding.
Het gebruik van verschillende materialen zoals inkt, verf, houtskool, papier en karton bevrijdde hem van het klassieke fotografische materiaal en liet hem vrijheid vinden in het artistieke proces.

Daarom is elk beeld een unieke, handgemaakte en onder invloed van de energie waarmee de kunst wordt gemaakt.

Hij creëerde deze mixed art-techniek door zijn ervaring met grafische kunst en fotografie te combineren met de intense behoefte om elk beeld als een stand-alone en als een uitdrukking van het moment waarop het beeld werd gevormd te maken.

‘Ik zoek de brug tussen fotografie van de vorige eeuw en van de fotografie die gaat komen.
Als een kunstenaar creëer ik niet alleen, maar ik probeer ook anderen te inspireren.
Ik geloof dat fotografie op een prachtig kruispunt is, waar wij als makers de fotografie als onbetwiste kunst kunnen verheffen.’