Spring naar content

Toegepaste Fotografie

De opleiding Toegepaste Fotografie is een tweejarige praktijkgerichte opleiding op MBO-niveau met een uniek lesprogramma waarin theoretische en praktische kennis worden afgewisseld met verdieping en inspiratie. In de opleiding staat veelzijdigheid centraal. De studie is ingedeeld in lesblokken waarin je tweewekelijks les hebt, met in elk jaar een (weekend)seminar: deze worden begeleid door bekende fotografen en laten je kennismaken met een specifieke richting binnen de fotografie.

De opleiding start met een Basismodule waarin de basistechnieken van fotografie en beeldbewerking worden behandeld. Hierdoor heb je geen voorkennis nodig om te kunnen starten met de opleiding Toegepaste Fotografie. Gedurende de rest van de opleiding komen de hoofdthema’s portret, product, reportage en video aan bod. Tevens krijgen videomontage, beeldbewerking en het maken van een organisatiestructuur voor je beeldmateriaal uitgebreid aandacht.

Na het behalen van je diploma beheers je de technische kennis om de meest voorkomende opdrachten aan te kunnen nemen. Je studeert af met een professioneel en representatief portfolio, een themaproject waarin je een zorgvuldig samengestelde fotoserie presenteert, een statement als fotograaf en een bedrijfsplan.

Het opleidingsprogramma

1e semester 1e jaar

 • basis cameratechniek
 • werken met het online platform
 • beeldbewerking en beeldorganisatie (Lightroom)
 • vrij werk: fotoseries + start statement als fotograaf
 • reportagefotografie
 • reportageflitsers
 • studiotechniek
 • seminar reportageflitser
 • portretfotografie

2e semester 1e jaar

 • productfotografie packshot/sfeerfoto
 • color management + printtechniek
 • beeldbewerking (Photoshop en Lightroom)
 • video en montage (one minute wonder)
 • beeldontwikkeling
 • beroepsvoorbereiding
 • vrij werk: fotoseries + statement als fotograaf
 • start eindexamen-projecten: portfolio en themaproject

1e semester 2e jaar

 • auteursrecht en portretrecht (lezing Pictoright)
 • ondernemerschap (start bedrijfsplan)
 • productfotografie vervolg
 • seminar studiotechniek
 • beeldbewerking (Photoshop en Lightroom)
 • reportagefotografie vervolg
 • portret vervolg
 • eindexamen projecten: portfolio, themaproject, statement

2e semester 2e jaar

 • video en montage vervolg
 • product: food fotografie
 • eindexamen projecten: portfolio, themaproject, statement
 • eindexamen

Inspirerende (weekend)seminars

In de (weekend)seminars verkennen we de oneindige mogelijkheden die je hebt als je de techniek van de camera eenmaal onder de knie hebt. De seminars worden begeleid door bekende fotografen zoals Richard Terborg (studioportret), John van Hamond, Olivier Middendorp, Carla Kogelman (reportage), Eduard de Kam (printtechniek), Ronald Koster en Bas Losekoot (reportageflitsers).

Deeltijdopleiding

De opleiding Toegepaste Fotografie is een deeltijdopleiding met 1 dag (5 uur) les per 2 weken. Bij de opleiding is er begeleiding door onze mentoren en kun je gebruik maken van de studio’s en digitale werkplaats.

Apparatuur en software

Begin je aan de opleiding Toegepaste Fotografie, dan moet je in het bezit zijn van onderstaande apparatuur en software

Camera
Een digitale spiegelreflex of systeemcamera met tenminste 16 MP (megapixel). De camera moet de mogelijkheid hebben handmatig te kunnen instellen, te kunnen wisselen van objectieven en voorzien zijn van een filmfunctie om minimaal HD te kunnen opnemen (1080×1920 pixels of eventueel 720×1280 pixels).

Tip! De start van de opleiding lijkt een goed moment om een nieuwe camera te kopen. Maar als je al een werkende camera hebt die voldoet aan bovenstaande eisen is het wellicht beter om te wachten. Later in de opleiding weet je beter waar je behoefte aan hebt.

Objectieven
Groothoek-, standaard- en (kort) teleobjectief, dan wel een zoomlens met overeenkomstig bereik 24-70 mm (Fullframe), 18-55 mm (APS-C sensor) of 14-42 mm (MFT sensor).

Computer of laptop
Je hebt een computer nodig als fotograaf. Een Apple of PC, met een processor met 64-bits ondersteuning, tenminste 4GB RAM-geheugen, harde schijf met minimaal 16GB vrije ruime op de harde schijf, een goede internetverbinding (voor het gebruik van Microsoft Teams) en de laatste update van het meest recente besturingssysteem. Beeldscherm met tenminste 1024×768 beeldpunten. We raden je aan (eventueel naast een ‘vaste’ computer) voor de lessen gebruik te gaan maken van een laptop. Een webcam is handig indien je ook online onderwijs volgt voor de online lessen en begeleiding via Microsoft Teams.

Extra apparatuur
In de 1e helft van het eerste jaar zul je een reportageflitser met triggerset moeten aanschaffen. Gedurende de eerste maanden van je opleiding zullen we je hierover informeren: deze hoef je dus niet aan te schaffen voorafgaand aan de start van de opleiding. Het kan zijn dat je een extra set of een extra receiver nodig hebt voor het werken met studioflitsers.

Statief
Voor je opleiding heb je een stevig statief nodig. Ook hierbij zullen we je adviseren over de aanschaf.

Adobe CC-programma’s
Tijdens de opleiding werken we met Adobe Photoshop en Lightroom. Je hebt voor de opleiding een  Creative Cloud abonnement nodig dat je via de site van Adobe kunt verkrijgen (20 GB opslag is genoeg). Daar kun je ook informatie vinden over welke specificaties een (eventuele nieuwe) laptop nodig heeft om de software te kunnen draaien. Let op: Adobe biedt interessante kortingen op het Creative Cloud abonnement voor studenten. Je kunt hiervoor het studentennummer dat op je factuur staat gebruiken, eventueel in combinatie met je studentenpas. Voor de lessen videobewerking wordt er gewerkt met de editing software DaVinci.

Microsoft Teams
Voor de online lessen en online mentorbegeleiding (indien van toepassing) maken we gebruik van de applicatie Microsoft Teams. Als student dien je de (gratis) desktopapplicatie Teams te installeren op je computer.

Zelfstudie

Een deel van de stof zul je je door zelfstudie eigen moeten maken. Reken voor de zelfstudie en voor het uitwerken van opdrachten op ongeveer 8 uur per week. De Fotoacademie ondersteunt alle studenten via de mentoren, bij wie je terecht kunt voor werkbesprekingen, digitale werkplaats- en studiobegeleiding en vragen over de behandelde theorie.

Diploma en vervolgmogelijkheden

Leg je het eindexamen met goed gevolg af, dan ontvang je het diploma ‘Toegepaste Fotografie’. Met dit diploma kun je aan de slag als vakfotograaf.
Wil je je verder ontwikkelen als inhoudelijk en conceptueel beeldmaker? Met dit diploma kun je doorstromen naar de tweede helft van het eerste jaar van de opleiding Conceptueel Beeld, of naar de Module Concept.
Desgewenst kun je een keuze maken uit ons aanbod aan workshops.

Studiekosten

De kosten voor de opleiding Toegepaste Fotografie bedragen € 4.650,- verdeeld over 8 achtereenvolgende maandelijkse termijnen van elk € 581,25. Een aangepaste regeling is in overleg mogelijk. Bij betaling ineens krijg je korting en betaal je € 4.500,-.

Hoe je wilt betalen kun je aangeven bij aanmelding. De termijnbedragen zullen rond de eerste van de maand worden geïncasseerd, beginnend in de maand waarin je start met je opleiding.

Extra kosten
Per studiejaar komen de geschatte materiaalkosten (denk aan het printen van foto’s) uit op circa € 450,-.

Facturatie

De factuur van deze opleiding wordt samen met de bevestiging van jouw inschrijving per post verstuurd. Wordt je factuur betaald door je werkgever, dan kun je dit aangeven bij jouw aanmelding.

Inschrijven

Wil je starten met de opleiding Toegepaste Fotografie? Je kunt je hier inschrijven.

Startdatum en lesplanning

Donderdag 26 september 2024 van 10:00 – 16:00 uur

Vrijdag 27 september 2024 van 10:00 – 16:00 uur

Opleidingsvariant Lesdag Tijdstippen Startdatum
1 dag per twee weken donderdag 10:00 - 16:00 26/09/2024
1 dag per 2 weken vrijdag 10:00 - 16:00 uur 27/09/2024
1 dag per twee weken donderdag 10:00 - 16:00 26/09/2024
1 dag per 2 weken vrijdag 10:00 - 16:00 uur 27/09/2024