Spring naar content

Opleiding tot Fotograaf

Conceptueel Beeld

De Opleiding tot Fotograaf: Conceptueel Beeld is dé kwaliteitsopleiding op HBO-niveau van de Fotoacademie voor fotografie (stilstaand beeld) en video (bewegend beeld). De opleiding is modulair opgezet zodat je je kunt ontwikkelen op basis van talent, voorkeur en leerdoelen. Daarnaast maak je per module een keuze uit een ruim aanbod aan aanvullende workshops voor technische en inhoudelijke verdieping en/of verbreding, zodat je de opleiding exact passend kunt maken, passend bij jouw interesses en passend bij jouw persoonlijkheid.

Tijdens de opleiding raak je vertrouwd met professionele foto- en videotechnieken, maak je kennis met andere beeldtechnieken, leer je omgaan met beeldcommunicatie, met de nadruk op een eigen beeldvertaling en visie, is er ruimte voor experiment, ontdek je wat beeld voor jou betekent, stel je een hoogwaardig portfolio samen en leer je hoe je je eigen bedrijf kunt starten.

Deze opleiding sluit aan op de nieuwste inzichten en actuele ontwikkelingen in het werkveld. Tevens biedt de opleiding alle ruimte voor persoonlijke ontwikkeling en kun je gebruik maken van individuele begeleiding, begeleiding van mentoren naast de lessen en coaching in het eindexamenjaar.

Je vult de opleiding in het eerste en tweede studiejaar aan met 2 workshops naar keuze, waardoor je het programma naar eigen voorkeur kunt vormgeven.
Als student krijg je aanzienlijke kortingen op de workshops.

Je kunt de opleiding Conceptueel Beeld ook volgen via losse opleidingsmodules.

Persoonlijke begeleiding

De lessen worden verzorgd door een zeer gevarieerd docentencorps, waarin enthousiaste ‘jonge honden’ en ervaren ‘oude rotten’ elk hun eigen inbreng hebben. Eén ding hebben ze in elk geval gemeen: ze hebben hun sporen in het vak verdiend. Deze staf wordt regelmatig versterkt met gastdocenten uit binnen- en buitenland, die speciale colleges of workshops geven.

Naast de reguliere lessen hanteren we een uniek systeem van persoonlijke begeleiding: de hele week door zijn er gespecialiseerde mentoren bij wie je terecht kunt voor werkbesprekingen en studie (loopbaan)-, studio-, werkplaats- en portfoliobegeleiding.

Zelfstudie

De opleiding Conceptueel Beeld is een intensieve opleiding met hoge eisen. Een opleiding waar assertiviteit, doorzettingsvermogen en kwaliteit vereist is en waarbinnen je de ruimte krijgt zelf sturing te geven aan richting en inhoud.
De studieduur is kort, het studietempo hoog. Dat betekent dat je flink moet aanpakken.
Per week kosten zelfstudie en het uitwerken van opdrachten zo’n 12 à 14 uur.

 

Diploma en vervolgmogelijkheden

Het laatste jaar wordt afgesloten met het eindexamen. De beoordeling vindt plaats door een onafhankelijke examencommissie met topfotografen, fotoredacteuren en artdirectors uit het beroepsveld van de gekozen specialisatie(s).

Leg je het examen met goed gevolg af, dan ontvang je het diploma ‘Conceptueel Beeld’, dat kan rekenen op een breed gedragen erkenning in de branche. Dit diploma geeft direct toegang tot het Fotoacademie Alumni Netwerk.

Wil je je na het behalen van je diploma verder ontwikkelen? Het Postacademisch programma is er voor de professionele beeldmaker.

Faciliteiten, apparatuur en software

Als je aan de opleiding deelneemt, kun je vrij gebruik maken van de faciliteiten en werkplaatsen van de academie. Kortom, vrij gebruik van studio’s met lampen, studioflitsers en toebehoren, en werkplaatsen, zoals de digitale werkplaatsen met computers, scanners, etc. Veel apparatuur kan ook op locatie gebruikt worden. Hiervoor krijg je speciale uitleensets in bruikleen mee.

Wel zul je zelf in het bezit moeten zijn van onderstaande apparatuur en software.

Camera
Een digitale spiegelreflex of systeemcamera met tenminste 16 MP (megapixel). De camera moet de mogelijkheid hebben handmatig te kunnen instellen, te kunnen wisselen van objectieven en voorzien zijn van een filmfunctie om minimaal HD te kunnen opnemen (1080×1920 pixels of eventueel 720×1280 pixels).

N.B.: de start van een opleiding lijkt een goed moment om een nieuwe camera te kopen. Als je een werkende camera hebt is het wellicht beter om te wachten.  Later in de opleiding weet je beter waar je behoefte aan hebt.

Objectieven
Groothoek-, standaard- en (kort) teleobjectief, of een zoomlens met overeenkomstig bereik 24-70 mm (Fullframe), 18-55 mm (APS-C sensor) of 14-42 mm (MFT sensor).

Accessoires
In de loop van de opleiding zul je, mede afhankelijk van de keuzes die je maakt, nog aanvullende apparatuur aanschaffen. Een reportageflitser en een synchronisatiekabel en/of triggerset heb je zeker nodig.

Computer of laptop
Apple of PC, met een processor met 64-bits ondersteuning, tenminste 4GB RAM-geheugen, harde schijf met minimaal 16GB vrije ruime op de harde schijf.

Software
Adobe Photoshop en Premiere Pro. Als student kom je in aanmerking voor een voordelige studentenversie.
Binnen de Fotoacademie maken we ook gebruik van de (gratis) applicatie Microsoft Teams.

Printer
Voor het uitwerken van de opdrachten heb je een printer nodig met minimaal 6 inktpatronen. We raden een A3 printer aan.
De opdrachten moeten geprint worden op fotopapier.

Opleidingsvarianten

De opleiding Conceptueel Beeld is er in de volgende varianten:

  • dagopleiding 1x per 2 weken
  • avond/dagdeelopleiding wekelijks

Naast de lessen kun je 1 op 1 begeleiding krijgen van onze mentoren.

Studiekosten

De kosten voor de opleiding Conceptueel Beeld bedragen € 4.650,- per jaar verdeeld over 8 maandelijkse termijnen van elk € 581,25. Een aangepaste regeling is in overleg mogelijk. Bij betaling ineens krijg je korting en betaal je € 4.500,-. Hoe je wilt betalen kun je aangeven bij aanmelding.

De termijnbedragen zullen rond de eerste van de maand worden geïncasseerd, beginnend in de maand waarin je start met je opleiding.

Extra kosten
Per studiejaar komen de geschatte materiaalkosten (denk aan het printen van foto’s) uit op circa € 500,-. Daarnaast de kosten van de gekozen workshops, ongeveer € 600,-.

Facturatie

De factuur van deze opleiding wordt samen met de bevestiging van jouw inschrijving per post verstuurd. Wordt je factuur betaald door je werkgever, dan kun je dit aangeven bij jouw aanmelding.

Inschrijven

Wil je starten met Conceptueel Beeld? Je kunt je hier inschrijven.
Naar aanleiding van je inschrijving nemen we contact met je op over de toelating.

Opleidingsvariant Lesdag Tijdstippen Startdatum
1 dag per 2 weken maandag 10:00 - 16:00 uur 23/09/2024
1 middag per week dinsdag 13:30 - 16:00 uur 24/09/2024
1 avond per week dinsdag 18:45 - 21:15 uur 24/09/2024
1 dag per 2 weken donderdag 10:00 - 16:00 uur 26/09/2024
1 ochtend per week vrijdag 10:00 - 12:30 uur 27/09/2024
1 dag per 4 weken zaterdag 10:00 - 16:00 uur 05/10/2024
1 dag per 2 weken maandag 10:00 - 16:00 uur 23/09/2024
1 middag per week dinsdag 13:30 - 16:00 uur 24/09/2024
1 avond per week dinsdag 18:45 - 21:15 uur 24/09/2024
1 dag per 2 weken donderdag 10:00 - 16:00 uur 26/09/2024
1 ochtend per week vrijdag 10:00 - 12:30 uur 27/09/2024
1 dag per 4 weken zaterdag 10:00 - 16:00 uur 05/10/2024