Spring naar content

Specialisatie

De Module Specialisatie loopt parallel met het programma van de tweede helft van het tweede studiejaar van de Opleiding tot Fotograaf: Conceptueel Beeld.
In deze module specialiseer je je niet alleen in een richting (zoals studio, landschap, mode, portret, documentair, illustratief), maar ook in wat voor soort beeldmaker je bent: werk je vanuit eigen concept of werk je vanuit een concept namens de opdrachtgever? Werk je vanuit de bestaande situatie of creëer je liefst je eigen wereld?

 • Conceptueel uitvoerend beeldmaker
  Uitgangspunt: het naar eigen inzicht uitvoeren van opdrachten binnen een gegeven concept.
 • Conceptueel initiërend beeldmaker
  Uitgangspunt: het ontwikkelen van eigen ideeën en concepten aan de hand van gestelde opdrachten.
 • Autonoom beeldmaker
  Uitgangspunt: het ontwikkelen en uitvoeren van eigen ideeën en concepten.

Je werkt aan uiteenlopende opdrachten en projecten passend bij de door jou gekozen specialisatie. Tevens stel je een portfolio samen dat een goede basis vormt voor het afstudeerportfolio en gebruikt kan worden voor het vinden van eventuele opdrachtgevers.

Naast het lesprogramma volg je een aanvullende workshop naar keuze. Bij de Module Specialisatie kun je kiezen uit de workshops op niveau 4.

De Module Specialisatie is er in de volgende versies:

 • dagopleiding 1x per 2 weken
 • avond/dagdeelopleiding wekelijks

Bij de Module Specialisatie is er begeleiding door onze mentoren en kun je gebruik maken van de studio’s en digitale werkplaats.

Apparatuur en software

Begin je aan de Module Specialisatie, dan moet je in het bezit zijn van onderstaande apparatuur en software.

Camera
Een digitale spiegelreflex of systeemcamera met tenminste 16 MP (megapixel). De camera moet de mogelijkheid hebben handmatig te kunnen instellen, te kunnen wisselen van objectieven en voorzien zijn van een filmfunctie om minimaal HD te kunnen opnemen (1080×1920 pixels of eventueel 720×1280 pixels).

Objectieven
Groothoek-, standaard- en (kort) teleobjectief, dan wel een zoomlens met overeenkomstig bereik 24-70 mm (Fullframe), 18-55 mm (APS-C sensor) of 14-42 mm (MFT sensor).

Computer of laptop
Apple of PC, met een processor met 64-bits ondersteuning, tenminste 4GB RAM-geheugen, harde schijf met minimaal 16GB vrije ruime op de harde schijf, een goede internetverbinding (voor het gebruik van Microsoft Teams) en de laatste update van het meest recente besturingssysteem. Beeldscherm met tenminste 1024×768 beeldpunten. En tot slot een webcam indien je ook online onderwijs volgt voor de online lessen en begeleiding via Microsoft Teams.

Daarnaast zul je voor het uitwerken van de opdrachten, de beschikking moeten hebben over een fotoprinter.

Software
Adobe Photoshop en Premiere Pro. Als student kom je in aanmerking voor een voordelige studentenversie.

Zelfstudie

Een deel van de stof zul je je door zelfstudie eigen moeten maken. Reken voor de zelfstudie en voor het uitwerken van opdrachten op ongeveer 12 à 14 uur per week. Een goede planning is onontbeerlijk. De Fotoacademie ondersteunt alle studenten via de mentoren, bij wie je terecht kunt voor werkbesprekingen, begeleiding in de studio en digitale werkplaats en vragen over de behandelde theorie.

Certificaat

Wie de lessen en opdrachten met goed gevolg heeft volbracht, ontvangt het certificaat ‘Module Specialisatie’.

Vervolgmogelijkheden

Na het behalen van het certificaat ‘Module Specialisatie’ kun je doorstromen naar het laatste jaar van de opleiding Conceptueel Beeld en naar de Module Verdieping & Reflectie. Desgewenst kun je een keuze maken uit ons aanbod aan workshops.

Toelating

Om te kunnen starten met de Module Specialisatie dien je het certificaat ‘Module Visie’ te hebben of vergelijkbare kennis en ervaring. Deze kennis en ervaring zal getoetst worden in een toelatingsgesprek.

Studiekosten

De kosten voor de Module Specialisatie bedragen € 2.850,- verdeeld over 5 achtereenvolgende maandelijkse termijnen van elk € 570,-. Bij betaling ineens krijg je korting en betaal je € 2.750,-. Hoe je wilt betalen kun je aangeven bij aanmelding. De termijnbedragen zullen rond de eerste van de maand worden geïncasseerd, beginnend in de maand waarin je start met je opleiding.

Als je direct doorstroomt vanuit de Module Visie krijg je een korting van € 400,00.

Extra kosten

De geschatte materiaalkosten (denk aan het printen van foto’s) komen uit op circa € 230,-. Daarnaast de kosten van de gekozen workshop, ongeveer € 365,-.

Facturatie

De factuur van deze opleiding wordt samen met de bevestiging van jouw inschrijving per post verstuurd. Wordt je factuur betaald door je werkgever, dan kun je dit aangeven bij jouw aanmelding.

Inschrijven

Wil je starten met de Module Specialisatie? Je kunt je hier inschrijven.
Naar aanleiding van je inschrijving nemen we contact met je op over de toelating.

Opleidingsvariant Lesdag Tijdstippen Startdatum
1 dag per 2 weken dinsdag 10:00 - 16:00 uur 24/09/2024
1 avond per week dinsdag 18:45 - 21:15 uur 24/09/2024
1 dag per 2 weken donderdag 10:00 - 16:00 uur 26/09/2024
1 dag per 2 weken dinsdag 10:00 - 16:00 uur 24/09/2024
1 avond per week dinsdag 18:45 - 21:15 uur 24/09/2024
1 dag per 2 weken donderdag 10:00 - 16:00 uur 26/09/2024