Spring naar content

Jenny Smets

Story Development & Impact

Je bent professioneel fotograaf en je wilt jouw (nieuwe) project naar een hoger plan tillen.

In het Expert Programma ‘Story Development & Impact’ ga je met fotoredacteur en curator Jenny Smets én met je mede deelnemers aan de slag om jouw fotografieproject te realiseren, met de nadruk op de inhoud en het construct van het verhaal. Welke inhoudelijke keuzes maak jij om uiteindelijk de impact te krijgen die je nastreeft met het project?

Je wordt ook begeleid bij keuzes over de vorm, het platform en de samenwerkingen die je nodig hebt om het verhaal te lanceren en het publiek te bereiken dat je voor ogen hebt. In het programma onderscheiden we verschillende fases. Deze fases worden niet klassikaal doorlopen maar komen steeds terug in de coachinggesprekken en individuele opdrachten tussen docent en deelnemer.

Jenny Smets is zelfstandig curator, fotoredacteur en adviseur gespecialiseerd in hedendaagse documentaire fotografie. Zij studeerde moderne en hedendaagse kunst aan de Universiteit van Amsterdam.
Jenny heeft ruime ervaring als fotoredacteur en werkte voor diverse publicaties waaronder Trouw, Het Parool en Vrij Nederland.  Haar tentoonstellingen gaan vaak  over maatschappelijke thema’s. Jenny  geeft  trainingen in storytelling en editing aan professionele documentaire fotografen in binnen- en buitenland.
Daarnaast heeft ze ruime ervaring in jureringen en portfolio-besprekingen voor o.a.: New York Times, Hamburger Portfoliodagen, PHmuseum, Eyes in Progress, Vogue Italia, De Joop Swart Masterclass en FOAM (Paul Huf). Haar opdrachtgevers zijn Nederlands Fotomuseum Rotterdam, Mondriaan Fonds, Fotodok, World Press Photo, Stedelijk Museum Breda, Photoville New York, De Groene Amsterdammer e.a.

De researchfase

Inhoud

 • Waarom is je onderwerp van belang, wat zijn de onderliggende aannames en feiten?
 • Wat is het doel van je project?
 • In deze fase leer je hoe je onderzoek inzet voor de verdieping van je project, de relevantie van je onderwerp te onderzoeken én de mogelijke impact van je project te formuleren.

Vorm

 • Wat gaat je aanpak worden, je visuele stijl?
 • Ga je samenwerkingen aan met derden? Wat gaat je uiteindelijke vorm, je platform worden?
 • Je gaat onderzoek te doen voor het vinden en formuleren van je visuele aanpak.

Productiefase

 • Dit is een heel belangrijk moment in je project. Je bent ongeveer halverwege je productie proces en de beslissingen die je nu neemt zijn bepalend voor het verdere verloop.
 • Centraal in deze fase staat de vraag of je de juiste vorm te pakken hebt voor het eerder door jou geformuleerde doel.
 • Je leert overwogen inhoudelijke keuzes te maken met betrekking tot de de uiteindelijke vorm die het project moet gaan krijgen om de impact te bereiken die jij voor ogen hebt.

Deelnemende fotografen moeten voldoende tijd hebben om tijdens de duur van het programma werk te produceren en bereid zijn ook feedback te geven aan de andere deelnemers. Tijdens de bijeenkomsten werken we met elkaar aan de projecten. Buiten de bijeenkomsten is Jenny Smets op afspraak bereikbaar voor advies en coaching.

Na afronding

 • Heb je een inhoudelijk goed overwogen project dat is afgerond of flink in de steigers staat.
 • Weet je hoe een edit en sequentie de inhoud van je verhaal kan veranderen en gebruikt dit bewust.
 • Je bent in staat om de relevantie van je project te presenteren in woord en geschrift.
 • Je weet bewuste keuzes te maken voor verschillende verhaalvormen en hoe die te gebruiken voor de gewenste impact.
 • Je hebt een helder beeld van jezelf als maker en weet dat overtuigend te presenteren aan geïnteresseerden. Dit zal je bij je toekomstige projecten handvatten bieden.

Tip! Financiële ondersteuning via werktuig PPO

 

We willen je graag attent maken op het initiatief van Platform Acct: het Werktuig PPO (Permanente Professionele Ontwikkeling). PPO financiert ontwikkelplannen zoals bijvoorbeeld educatie voor professionals die werkzaam zijn in de creatieve en culturele sector, in dienstverband of als zzp-er.

Inschrijven

Startmomenten

Dit expertprogramma zal in het najaar 2024 weer worden aangeboden.
Startdata zullen medio juni hier vermeld worden.

Oud deelnemers

Bekijk hier het werk van deelnemers van vorige edities.