Spring naar content

Clinic Instant Succes

 

Na de succesvolle Clinic over A.I. organiseren we op 23 maart een nieuwe Clinic.
Het thema dit keer is ‘direct klaar’ fotografie. Ooit modern, toen passé, en nu weer hip.

 

Een kenmerk van analoge fotografie was dat je moest wachten tot je kon zien wat je gemaakt had. Polaroid maakte het mogelijk om analoog te fotograferen en toch vrijwel direct het gemaakte beeld te zien. Juist die tijdsspanne tussen opname en resultaat, en de bijbehorende (on)rust is voor fotografen opnieuw de aantrekkelijkheid van het analoog fotograferen. Een onderdeel van de nieuwe trend: slow photography.

Polaroid zit daar net een stapje tussenin. Direct klaar, maar het duurt toch even. En: je kunt het niet meteen weer overdoen.

Deze middag is gewijd aan lezingen over allerlei vormen van direct-klaar fotografie. Sjef van Duin vertelt over de geschiedenis van Polaroid, Marcel van der Vlugt laat zijn reclame- en modefotografie zien op Polaroid grootformaat. Martijn van Oers toont zijn slow instant pinholefotografie met zijn Pinsta camera, en Arno de Kock van Transcontinenta neemt je mee in zijn passie voor instant fotografie, daarbij licht hij alle nieuwste snufjes toe van moderne Polaroid camera’s.

Maar het leukste is misschien wel om zelf een ‘echte’ polaroidfoto te maken. Bij binnenkomst kunnen alle bezoekers dit doen. De maker van de mooiste foto wint een Polaroid NOW.

Het programma:

Datum:        Zaterdag 23 maart, 2024

Tijd:              13.00 – 17.30 uur

Plaats:         Fotoacademie, Bijlmerdreef 1289, 1103 TV Amsterdam

13.00            Inloop + foto van iedereen die binnenkomt met Polaroidcamera door bezoekers.

                     Tafel met verschillende polaroidcamera’s

13.30-14.15  Sjef van Duin over zijn boek Polaroid in Nederland

14.15-15.00  Marcel van der Vlugt over werken met grootformaat Polaroid

–pauze—

15.30-16.15  Polaroid: Arno de Kock + prijsuitreiking

16.15-17.00  Martijn van Oers over zijn pinstacamera

 

Aanmelden en tickets via Eventbrite.

Bij aankoop van een ticket (€ 25,-) ontvang je een waardebon van nivo-Schweitzer. Daarmee kun je bij hen een film in laten scannen.

Studenten van de Fotoacademie betalen €20,00 met deze kortingscode.

Lezers van de Focus betalen €20,00 met deze kortingscode.

De Clinics zijn een samenwerking tussen Focus, nivo-Schweitzer, de Fotoacademie en Eduard de Kam.

 

Sjef van Duin

Sjef van Duin is fotograaf en bibliothecaris van het Nederlands Fotomuseum. Samen met met Arno Bauman publiceerde hij in 2022 het boek Polaroid in Nederland. Hierin wordt specifiek op de geschiedenis van Polaroid in Nederland ingegaan. In 1965 opende Polaroid in Enschede haar grootste fabriek voor films in de wereld en tot 2008 werd hier een reeks direct-klaar films en camera-onderdelen geproduceerd. Ook vind je in het boek zo’n 400 Polaroidfoto’s van Nederlandse fotografen.

 

Marcel van der Vlugt

Fotograaf Marcel van der Vlugt werkt inmiddels al zo’n veertig jaar met Polaroid als eindmateriaal. Voor alles wat in magazines of campagnes gepubliceerd wordt of tentoongesteld. Eerst op 4×5 inch, later op het 8×10- en zelfs 20×24 inch formaat. Het poëtische karakter van de foto die direkt klaar is en bovenal uniek, blijft hem fascineren. Nu fotografeert hij met de laatste Polaroid 20×24 aan zijn laatste project Anotherland.

 

Martijn van Oers
Volgens Martijn van Oers is analoge pinholefotografie een langzaam, magisch, (haast meditatief) proces, waarbij je zonder verwachtingen bijzondere beelden creëert, op een tempo dat menig beeldmaker nauwelijks meer ervaart. Als camera gebruikt hij alleen een klein doosje, met daarin een gaatje. Tijdens deze Clinic vertelt Martijn je meer over deze vorm van slow-photography en neemt hij je mee in de wereld van direct-klaar pinholefotografie.

 

Arno de Kock
Arno de Kock is werkzaam bij Transcontinenta, de officiële distributeur van Polaroid in de Benelux. Arno is een gepassioneerd liefhebber, gebruiker en verzamelaar van Polaroid camera’s. Hij licht de unieke kenmerken toe van moderne Polaroidcamera’s, en vertelt over hoe je met apps deze camera’s kunt bedienen en er nog veel meer functionaliteiten uit kunt halen. Vanuit zijn passie voor instant fotografie laat hij zien hoe uniek de uiterst compacte Polaroid Go Gen2, de veelzijdige Polaroid One+ Gen2 en de unieke en innovatieve professionele Polaroid i2 zijn.