Spring naar content

Crowdfunding ONE SHOWER A WEEK

Help alumna Mariet Dingemans met het realiseren van haar fotoboek One shower a week over de duurzame woongemeenschap de Brouwketel:

 

“Ik ben Mariet Dingemans, documentair fotograaf, antropoloog en gefascineerd door groepen en gemeenschappen. Mijn fotoboek One shower a week gaat over negen volwassenen, vijf kinderen, zes schapen, een heleboel kippen en een hond die met elkaar in één huis wonen: woongemeenschap De Brouwketel.

 

Langzaam

De Brouwketelaars leven zo duurzaam en zelfvoorzienend mogelijk. Ze verbouwen hun eigen groente en fruit, maken zelf yoghurt en bakken hun eigen brood. Ook gebruiken ze zo min mogelijk water, elektriciteit en plastic en verwarmen ze hun huis met hout van het land. Spullen komen van de kringloopwinkel of worden zelf gemaakt.

Drie en een half jaar heb ik de bewoners gefotografeerd. Gemiddeld elke twee maanden ging ik er heen, vaak bleef ik een nachtje slapen.

In eerste instantie was ik vooral nieuwsgierig hoe het is om in een woongroep te wonen. Maar hoe beter ik de Brouwketelaars leerde kennen hoe meer ik geraakt werd door hun duurzame en ‘langzame’ manier van leven. En door hun wars zijn van uiterlijke schijn en relaxte houding ten opzichte van hygiëne.

Tijd doorbrengen bij de Brouwketel deed mij anders naar mijn eigen leven kijken, dat was soms verwarrend maar uiteindelijk vooral verrijkend. In het boek staan 101 foto’s, afgewisseld met mijn dagboekfragmenten:

11 mei 2022
‘Ik ben steeds bang dat ik teveel wc-papier gebruik. Of teveel afwasmiddel en nieuw afwaswater. Ik heb mijn zonnebril afgedaan anders ben ik zo de enige met een zonnebril. Smeer wel nog zonnebrand.’

 

Awards en publicaties

Met een dummy van het boek heb ik in oktober vorig jaar de EI Photobook Award gewonnen. Het staat ook op de shortlist van de Dummy Award ’23 en reist samen met de andere boeken van de shortlist al bijna een jaar langs allerlei internationale fotofestivals.

Mijn serie over De Brouwketel heeft ook de tweede prijs van de Paul Peters Fotoprijs (Zilveren Camera) gewonnen en is gepubliceerd in de Volkskrant en in het Duitse kunstblad Dummy Magazin.

‘Dingemans zoekt al fotograferend haar eigen positie en laat ons dat ook doen. Haar blik is nabij en liefdevol, maar niet zonder ironie.’ Juryrapport Paul Peters Fotoprijs.

 

Bijdrage drukkosten

Ik ben heel blij dat uitgeverij Lecturis One shower a week in april van dit jaar gaat uitbrengen (exacte datum en locatie volgt z.s.m.). Het boek wordt gedrukt in in een oplage van 500 stuks. Maar een fotoboek drukken kost veel geld. Het zou fantastisch zijn als jij me kunt helpen een deel van het bedrag bij elkaar te brengen. Dat kan door het boek nu alvast te bestellen of extra bij te dragen door een fotoprint of één van de anders opties te kopen. Alvast heel erg bedankt!”

 

Ga naar Voordekunst.nl en steun dit initiatief!