Spring naar content

Suzanne Liem

Toen ze acht jaar oud was kreeg Suzanne Liem haar eerste camera van haar, in Indonesië geboren, Chinese vader. Ze volgde haar passie en ging studeren aan de Fotoacademie in Amsterdam.

Als documentair fotograaf is Suzanne altijd op zoek naar verhalen die haar persoonlijk raken. Toen ze in 2008 een rapport las over discriminatie en verstoting van weduwen, ging ze naar India. Ze legde het dagelijks leven van de vrouwen vast en besloot meer verhalen over weduwen te maken.

In 2010 las ze in de Volkskrant een artikel over de rechtszaak van de weduwen van Rawagede tegen de Nederlandse Staat. Na contact met advocaat Liesbeth Zegveld en Jeffry Pondaag van de Stichting Nederlandse Ereschulden vertrok ze naar Indonesië om de weduwen een gezicht te geven. Dagblad Trouw publiceerde Liems‘ portretten en interviews. Samen met Nicole Immler (Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie / Universiteit voor Humanistiek Utrecht) ging Suzanne in 2015, met steun van DutchCulture, opnieuw naar Indonesië om de gevolgen van de rechtszaak in beeld te brengen.

Het project heeft geleid tot de Fototentoonstelling “De Weduwen”, welke te zien was in het Nationaal Militair Museum.

Naast haar project in Indonesië houdt Suzanne zich onder meer bezig met het documenteren van de economische problemen van weduwen in Spanje en bereidt zij een project voor in Malawi, over weduwen die seksuele riten moeten ondergaan voordat hun mannen worden begraven.